maandag 27 juli 2020

16 Vila do Conde-Barcelos



Dag 16  20 April 2016  Vila do Conde naar Barcelos 30 km 6 uur       

Totale afstand tot nu 353km


Het weer is zonnig


We staan om 06.30 uur op en ontbijten op de kamer, het ontbijt is in de avond gebracht, hierna beginnen we te lopen, we volgen de pijlen het is allemaal goed aangegeven.
Na 10 km. maken we de eerste stop tussen Rio Mau en S.Pedro de Rates, we drinken hier ieder 2 koffie het eerste bakkie was een expresso erg sterk, dus nu maar een groter bakkie besteld. Kwamen vandaag veel wandelaars tegen, uit Nederland, Australie, Portugal.



We maken een foto bij de rivier altijd wel leuk

We lopen door een dorpje

Kerkje in Rio Mau


Over een rustige landweggetje bereiken we het oude stadje Sao Pedro de Rates met een prachtige Romaanse kerk en mooie herenhuizen. We houden een rustpauze voordat we beginnen te klimmen naar de top van de Alto de Muher, we gaan nu dalen door mooie eucalyptus bossen richting Pedra Furade, hier houden we onze tweede stop, we drinken wat en eten een bord soep.



Even wat drinken

Ons wandelpad


Onze wandelroute


We zitten nog op de goede route

Barcelos

Barcelos de brug waar we afgehaald worden

In Barcelos zoeken we een cafe op om de weg te vragen naar ons Guesthouse blijkt een paar kilometer van de route te liggen, we bellen naar het Guesthouse  de vader van de eigenaar komt ons ophalen bij de brug over de rivier, moeten wel 20 min. wachten. Om 16.00 uur worden we opgehaald, we gaan nog even pinnen. Paula gaat met ons mee en slaapt op onze kamer op een ligbed wat erbij gezet word, allemaal erg gezellig ben benieuwd wie het meeste snurkt. We gaan badderen en ons klaar maken om boodschappen te doen, we worden door de vader naar een supermarkt gebracht en naar een restaurant, maar daar kunnen we vandaag niets eten. We besluiten wat te eten en drinken te kopen in de supermarkt en maken het hier ons gezellig.

De ontvangstruimte

Het bedje van Paula

Wij betalen meer dus we krijgen het grote bed

Ons Guesthouse






Vandaar gaat het via Carvalhal naar Barcelos.

Wanneer we de oude brug over de Cavado rivier oversteken, komen we in Barcelos, één van de meest bekende plaatsjes van de kunstnijverheid in de Minho streek. Ons eindpunt voor vandaag, dit is de stad van de hanen.

Het is een oude stad, waar sommige archeologische vondsten uit de prehistorie dateren, maar pas in de 12e eeuw begint de werkelijke geschiedenis van de stad wanneer D. Afonso Henriques het stadsrechten verleent en vervolgens, in 1298, wanneer D. Dinis zijn hoofdopzichter João Afonso beloont en hem tot Graaf van Barcelos benoemt.

In 1385 werd de officier Nuno Álvares Pereira de 7e Graaf van Barcelos. Op het huwelijk van zijn dochter D. Beatriz met D. Afonso, de bastaardzoon van koning D. João I, bood hij Barcelos als bruidsschat aan.
Vanaf die periode begon in Barcelos een dynamische ontwikkelingsperiode. Dit blijkt onder andere uit de aanleg van de brug, de bouw van de vesting, waarvan de toren Torre da Porta Nova nog overeind staat, het paleis van de hertogen (Paço dos Duques) en de moederkerk Igreja Matriz. Deze monumenten maken heden nog deel uit van het historische centrum van de stad, die een aangename middeleeuwse sfeer uitstraalt, met hier en daar paleizen en historische huizen zoals de Solar dos Pinheiros of Casa do Condestável.
Tijdens een bezoek aan Barcelos mag u het voormalige marktplein Largo da Feira, heden Campo da República genoemd, niet missen. Hier treft u de 18e eeuwse kerken Igreja do Bom Jesus da Cruz en Igreja Nossa Senhora do Terço en hier vindt ook elke donderdag de grootste kunstnijverheidmarkt van Portugal plaats. Indien u de wekelijkse markt mist, bezoek dan het aardewerkmuseum, Museu da Olaria, en het kunstnijverheidscentrum Centro de Artesanato de Barcelos, waar u ook meer kunt leren over de artestieke expressiviteit in de Minho. Van al het handwerk dat hier wordt gemaakt, is de gekleurde haan van Barcelos het meest bekend. Ook typerend zijn de muziekgroepen en de figuurtjes die de gewoonten
en tradities uit deze streek uitbeelden.

Ze zijn hier erg vriendelijk we gaan met de vader van de eigenaar naar de supermarkt en naar een restaurant, daar kunnen we niets eten we gaan terug naar de supermarkt en kopen wat te eten voor vanavond we rijden terug hoeven niet te lopen scheeld weer een paar kilometer. In de keuken gaan we wat eten en een wijntje drinken, gezellig praten we met de eigenaar hij is nog erg jong.
Even bijpraten

We gaan wat eten en drinken

Roos maakt de broodjes klaar

Paula en Roos hebben lol bij de afwas

Morgen gaat het naar Ponte de Lima 34 km worden weer op de route gebracht door de vader van de eigenaar allemaal erg gezellig hier, moeten voor het slapen gaan nog een portje drinken van het huis.





We gaan ons hotel opzoeken.

Quinta da Mouta Cristoi (2 pers.kamer met bad 42,40 euro)
Rua Poça da Mouta, 104 - Manhente, 4750-556 Barcelos, Portugal

Quinta da Mouta Cristoi beschikt over bekroonde architectuur en wordt omgeven door tuinen, wijngaarden, groenstroken en een aquarium. Het bevindt zich op minder dan 10 minuten rijden van het bus- en treinstation van Barcelos.
Elke accommodatie heeft specifieke kenmerken. De loft en het huis met 3 slaapkamers hebben beide een open haard. De suite is voorzien van houten details en een eigen badkamer met een moderne douche. Zowel de loft als het huis met 3 slaapkamers beschikt over een volledig uitgeruste keuken. Bij Quinta da Mouta Cristoi kunt u ook gebruikmaken van barbecuefaciliteiten.
De boerderij heeft een spellenkamer met een biljarttafel en een loungeruimte. Het gazon biedt veel zitgelegenheid en voor actieve gasten zijn er fietsen beschikbaar.

Nog een filmje over Barcelos:

https://www.youtube.com/watch?v=VMKRMcwATek




 
Wist je dat 85% van de gepensioneerde Amerikanen in Armoede leven. Veel oudere Amerikanen en de meeste met een laag inkomen gebruiken lokale EHBO posten als hun huisarts.
Er is geen winst te behalen aan mensen die weinig hebben om uit te geven... zij zijn niet langer van nut ....En dit is onze great society



Geen opmerkingen:

Een reactie posten