maandag 27 juli 2020

9 Condeixa a Nova-Coimbra



Dag 9   13 April 2016 Condeixa a Nova  naar Coimbra 16,98 km 3.59 uur

Tijdens het lopen hadden we mooi weer, we hebben nu totaal 213,27 kilometer afgelegd.

We staan om 6.45 uur op, we eten wat we pakken onze laatste spullen in en het gaat naar de IC2. Het is nog niet zo druk, na een paar kilometer even een pauze de spieren moeten nog eens een zalfje krijgen dan gaat het beter.

Even smeren
We lopen lekker door krijgen ons portie uitlaatgassen en fijnstof binnen, knap je lekker van op.

Even van de omgeving genieten Coimbra op de achtergrond

We hebben de stadsgrens bereikt

Brug over de Rio Mondego, nooit van gehoord. Zat zeker te suffen bij de aardrijkskundeles

Deze route is niet aan te bevelen, het blijkt ook geen offiele route te zijn, dus geen gele pijlen te zien. Het gaat heuveltje op en heuveltje af mijn maatje loopt op vleugeltjes ze heeft nu mijn tempo omdat ze een grote blaar heeft. Na een paar uur bereiken we Coimbra.

Hierna gaan we weer lekker klimmen richting ons Hostel, veel gevraag, heen en weer lopen, trapje af rechts af en we staan ervoor.

Hier omhoog


Ons Hostel
We checken in en krijgen kamer 4 aan de achterkant lekker rustig geen verkeer. We gaan badderen en een tukje doen. Om 14.00 uur gaan we in het restaurant er naast wat eten het menu van de dag voor 8,00 euro de man., groentesoep een bord vol maccaroni biertje voor mij voor Roos cola. We gaan wandelen weer trappetjes omhoog naar de Universiteit waar we een paar foto's maken.

Zijn zeker afgestudeerd zien er allemaal vrolijk uit


De Universiteit


Binnenplaats


Coimbra

Van de heuvels op de achtergrond zijn wij gekomen

Coimbra



Botanischetuin in Coimbra

Vlak bij ons Hostel
We gaan  gauw terug, het begint te spetteren, we hebben tot  nu  toe erg veel geluk gehad met het weer. Vanavond gaan we om 19.00 uur weer in het zelfde restaurant eten. We hebben lekker gegeten vanavond, we gaan nog wat internetten en dan de luikjes en de snaveltjes dicht.



Overnachten:
  
Alojamento Local Duarte's (2 pers. Kamer 35,00 euro)
R
ua Castro Matoso, nº4, 3000-104 Coimbra, Portugal
Deze accommodatie ligt in het hart van het historische Coimbra, op 2 minuten lopen van de beroemde universiteit van Coimbra met zijn Botanische tuinen. De gerenommeerde Joanina Bibliotheek ligt op 10 minuten lopen van Alojamento Local Duarte's.
De kamers van Alojamento Local Duarte's zijn voorzien van kabel-tv en gratis WiFi. Elke kamer heeft een eigen badkamer met gratis toiletartikelen. Sommige van de eigen badkamers bevinden zich buiten de kamer.

De accommodatie heeft een gemeenschappelijke keuken, waar u zelf kunt koken. Indien u de authentieke Portugese keuken wilt ontdekken, kunt u naar restaurants in de regio, waarvan er enkele beschikbaar zijn op een loopafstand van slechts 5 minuten. Er is een 24-uurs receptie in de accommodatie en een gemeenschappelijke lounge met een televisie.

Winkelcentrum Dolce Vita ligt op 1,6 km van het pension. Treinstation Coimbra ligt op 2 km afstand en het is 20 minuten lopen naar de Mondego-rivier. Alojamento Local  

  
Nog wat geschiedenis over Coimbra


In vroegere tijden werd Coimbra bezet door de Kelten, maar het waren de Romeinen, die de regio cultureel gezien veranderden. Hun aanwezigheid is behouden in verschillende overblijfselen in het museum Museu Nacional Machado de Castro, gebouwd boven de cryptoportiek van Civita Aeminium, het forum van de Romeinse stad.
Daarna kwamen de Westgoten tussen 586 en 640 en veranderden de naam van de stad in Emínio. In 711 wordt de stad moors en moslim. In 1064 wordt zij veroverd  door de christen Fernando Magno en heeft de Arabier Sesnando als gouverneur.

De belangrijkste stad ten zuiden van de Douro-rivier is gedurende enige tijd residentie van de Graaf D. Henrique en D. Teresa, ouders van de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques, die hier in Coimbra geboren is. Door zijn toedoen komt de stad in 1131 weer in Portugese handen. Enkele van de belangrijkste bouwwerken van de stad dateren uit
die tijd: de Sé Velha (oude kathedraal) en de kerk Igreja de São Tiago, Igreja de São Salvador en Igreja Santa Cruz; zij vertegenwoordigen de godsdienstige autoriteit en de verschillende ordes die zich in Coimbra vestigden.
In Coimbra speelde zich ook de verboden liefde af tussen D. Pedro I (1357-67) en hofdame D. Inês, die in opdracht van koning D. Afonso IV geëxecuteerd werd, omdat deze laatste in de romance van de twee een gevaar zag voor onderdrukking door Castilië. Dit verhaal inspireerde dichters en schrijvers en behoort tot het erfgoed van Coimbra.

Tijdens de Renaissance veranderde Coimbra in een bekende plaats toen D. João III (1521-57) besloot om de universiteit definitief naar deze stad te verhuizen, terwijl er tegelijkertijd ook talrijke colleges kwamen, die het alternatief waren voor het officiële onderwijs.

In de 17e eeuw kwamen de Jezuïeten naar de stad en markeerden hun aanwezigheid door de bouw van de Sé Nova (nieuwe kathedraal). In de volgende eeuw zou de stad tijdens het koningschap van D. João V (1706-50) verrijkt worden met enkele monumenten, voornamelijk door de universiteit; en de regeringsperiode van D. José I (1750-77) bracht wijzigingen met zich mee van de hand van de markies van Pombal (Marquês de Pombal), voornamelijk in het onderwijs.
In het begin van de 19e eeuw leidden de Franse invallen en de liberale oorlogen in Portugal een onrustige periode in waarin de stad zich nauwelijks kon ontwikkelen.
Vanaf toen hebben de studenten Coimbra ingenomen en veranderden haar in dé studentenstad van Portugal.

Ga in Coïmbra naar restaurant Fangas (Rua Fernandes Tomás, 45-4, +351 934 093 636). Klein, en leuk om allemaal kleine hapjes te proberen, petiscos. De eigenaren zijn ontzettend lieve mensen, maar dat is in Portugal eigenlijk bijna altijd het geval. Het eten is buitengemeen lekker.

 

 Nog een filmpje over Coimbra:

https://www.youtube.com/watch?v=dd40H60d-d0



   

De dood bestaat niet. Het leven gaat eeuwig door, je verandert gewoon van vorm.


Niemand komt toevallig tot je.
Toeval bestaat niet.
Niets gebeurt willekeurig.
Het leven is geen toevalstreffer.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten